REGISTER ONLINE
ANNOUNCEMENTS
Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023

«Με τις γλώσσες μπορούμε να μιλάμε και … γευόμαστε!» Αυτό τον τίτλο δώσαμε στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια μας την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του γενικότερου εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Βρήκαμε την αφορμή να γιορτάσουμε την πολυγλωσσία, αφού στο σχολείο μας ομιλούνται 14 διαφορετικές γλώσσες και αυτή η διαφορετικότητα είναι σεβαστή από όλους. Μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και στελέχη εκπαίδευσης συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση επικοινωνίας, συμπερίληψης και συλλογικής έκφρασης. Η πολυγλωσσία είναι συνυφασμένη με την πολυπολιτισμικότητα, αφού προάγει τον πολιτισμό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Το ανθρώπινο μυαλό, μαθαίνοντας διαφορετικές γλώσσες, ασκείται με φυσικό τρόπο και αναπτύσσεται, προσαρμόζεται ευέλικτα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, διευρύνει τις δυνατότητές του και καλλιεργείται στην ενσυναίσθηση.
Η εκδήλωση είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, αφού ετοιμάστηκαν σταθμοί με κατάλληλες δραστηριότητες:
Νήπια: “Hello to all the children of the world” μουσικοκινητικό
Α΄ τάξη: το ρομπότ bee-bot μαθαίνει πώς γαβγίζουν τα σκυλάκια σε όλο τον κόσμο
Β΄ τάξη: “Photo-booth-άκι” με κατάλληλα props και πολύ κέφι. Πώς λέμε “γεια σου” σε άλλες γλώσσες;
Γ΄ τάξη: Εικαστικό πόστερ με τα αποτελέσματα της ενδοσχολικής έρευνας: “Ποιες γλώσσες μιλάτε”
Δ΄ τάξη: Ο πολύγλωσσος “Ήλιος της Αγάπης”. Βγάζεις νόημα από τη μετάφραση κάποιων ειδικών ιδιωματικών εκφράσεων;
Ε΄ τάξη: “Ωδή στη χαρά” στα μεταλλόφωνα. Προσωπική συνέντευξη στη γλώσσα που επιθυμείς.
Στ΄ τάξη: Μηνύματα στον χάρτη με τις οικογένειες των ευρωπαϊκών γλωσσών. Παιχνίδια με λέξεις (Σκραμπλ, καρτέλες με γράμματα και σύνθετες λέξεις). Μπαλόνια με το “Καλώς ήρθατε” σε 28 γλώσσες.
Μπουφές με νοστιμιές από διάφορες ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) χώρες από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η επικοινωνία γύρω από το φαγητό είναι πιο αποτελεσματική και φυσικά φτιάχνει τη διάθεση.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες!