REGISTER ONLINE
ANNOUNCEMENTS
Πρόγραμμα Erasmus: Μαθηματικά μέσα από τη Μουσική και τη Δημιουργική Κίνηση

3η Διεθνής Συνάντηση Συνεργασίας και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες για Εκπαιδευτικούς και Μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους+ «Μαθηματικά μέσα από τη Μουσική και τη Δημιουργική Κίνηση». Οι δράσεις έλαβαν χώρα από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου, φιλοξενώντας τους εταίρους μας από τη Σουηδία (3 ενήλικες και 6 μαθητές) και την Κύπρο (4 ενήλικες και 9 μαθητές) στο σχολείο μας καθώς και τον κ. Νεκτάριο Μουμουτζή από το Πολυτεχνείο Κρήτης που υποστηρίζει τεχνολογικά και επιστημονικά το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου: Όλο το σχολείο μαζί υποδεχτήκαμε τους εταίρους στο ανοιχτό αμφιθέατρο, ανταλλάξαμε δώρα και με δραστηριότητες γνωριμίας «σπάσαμε τον πάγο» την πρώτης επαφής. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί σχημάτισαν δύο μεικτές ομάδες (τάξεις Γ΄ έως Στ΄) και συμμετείχαν στα εργαστήρια που είχαμε προετοιμάσει: Το πρώτο με τίτλο “Maths, Music, Movement, and Motives” υποστηρίχθηκε από τη μουσικό του σχολείου μας Κυριακή Μπονάτου με τη σύμπραξη της Εμμανουέλας Γεωργιλαδάκη, του Γιώργου Καλλίθρακα, της Αγγελικής Φιλιππίδου και της Αργυρώς Αποστολάκη. Αφορούσε τη σχέση της μουσικής με την έννοια της μαθηματικής ακολουθίας, η οποία φαίνεται στα δομημένα μοτίβα και στις αρχές που τις διέπουν, όπως η επανάληψη βάσει συγκεκριμένων κανόνων, η αρμονία και ο ρυθμός, η δομή και η μορφή, η αντίστιξη και η συμμετρία, ο χρόνος και η διάρκεια. Επίσης διδάξαμε τις κλασματικές μονάδες ½, ¼, ⅛ με εναλλακτικό τρόπο. Η μουσική και ο χορός λειτούργησαν ως κίνητρα στα παιδιά για να κατακτήσουν μαθηματικές επινοήσεις που δεν είναι αυτονόητες και να αναπτυχθούν συναφείς δεξιότητες. Το δεύτερο εργαστήριο είχε τίτλο “Montessori Maths” και συντονίστηκε από τις δασκάλες κ. Ευαγγελία Μυλωνάκη, Άρτεμις Χορευτάκη, Βερονίκη Ντουσάκη. Αφορούσε την ανάδειξη των μαθηματικών ως επικοινωνιακός κώδικας, συνδέοντάς τα με τη γλώσσα του σώματος (δημιουργική κίνηση). Έτσι οι προπαίδειες (π.χ. του 3 και του 6) παύουν να διδάσκονται μηχανιστικά και τα παιδιά να τις μαθαίνουν παπαγαλία, αλλά με τη βοήθεια των μοντεσσοριανών αριθμητικών αστεριών τα παιδιά κινητοποιούνται σε ενεργητική, βιωματική ανακάλυψη της γνώσης. Και τα δύο εργαστήρια αξιολογήθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες και πέτυχαν τους στόχους τους. Η σχολική μέρα συμπεριέλαβε και ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες (σκυταλοδρομίες, αλυσίδες, ποδόσφαιρο) ενίσχυσης της συνεργασίας και της ομαδικότητας υπό την καθοδήγηση του γυμναστή Τάκη Σβουράκη και τη βοήθεια της Βερονίκης Ντουσάκη και του Γιώργου Καλλίθρακα.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου: Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τα εργαστήρια που συντόνισαν οι εταίροι μας. Από την Κύπρο και τη μουσική σχολή Amused, η Πολυξένη Κωνσταντίνου, προέτρεψε τους μαθητές να γράψουν τους στίχους τραγουδιών με περιεχόμενο μαθηματικές ενότητες, όπως προτεραιότητα των πράξεων, προπαίδειες, γεωμετρικές έννοιες κ.ά. για τραγούδια ραπ και χιπ-χοπ, που τελικά παρουσίασαν τα παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον.
Από τη Σουηδία και τη σχολή χορού Viksjöforsballeten, η Έλενα Έρστραντ, κατάφερε να συντονίσει τα παιδιά σ’ ένα κύκλο με το παιχνίδι της «το μικρό ποντίκι» και όλοι μαζί να δημιουργήσουν τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος.
Η ημέρα συνεχίστηκε με δύο παράλληλες δραστηριότητες: Η πρώτη αφορούσε παιχνίδια στην πισίνα υπό την επίβλεψη του γυμναστή μας Τάκη Σβουράκη με ενεργητική και ενθουσιώδη συμμετοχή απ’ όλους. Τα παιδιά έπαιξαν μπάσκετ και βόλεϊ και το διασκέδασαν. Η δεύτερη στο πνεύμα του Halloween αφορούσε τη συμμετοχή σ’ ένα εντυπωσιακό και δημιουργικό Escape Room με τίτλο “Who killed our school’s gardener?” που προετοίμασε η δασκάλα των αγγλικών Ρία Θωμαδάκη με πολλούς έξυπνους γρίφους που άσκησαν τη λογική και τη συνεργασία (επίλυση προβλημάτων) και εφέ για τη συναισθηματική εμπλοκή και την ανάπτυξη της φαντασίας με τη βοήθεια του Γιώργου Θωμαδάκη. Ήταν μια μοναδική εμπειρία! Επίσης η Νέλια Μανωλάκη επιμελήθηκε το μακιγιάζ του προσώπου των μαθητών που το επιθυμούσαν. Ανάλογα ήταν και τα εδέσματα στο μπουφέ με γλυκά εμπνευσμένα από το Halloween.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου: Η πρώτη ημέρα του μήνα ήταν αφιερωμένη στην εκπαιδευτική μας εκδρομή στα Ασκύφου. Συμμετείχαν οι φιλοξενούμενοί μας και από το σχολείο μας οι μαθητές από την Γ΄ μέχρι την Στ΄ τάξη, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους. Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε τη συμμετοχή σε εργαστήριο κεραμικής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μιράντας Καρκάνη, ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Μπικουβάρη (γνωριμία και την οικοσκευή, τον ρουχισμό και την καθημερινότητα μιας παλαιότερης εποχής), την πανίδα του τόπου και ιστορικά γεγονότα όπως η συμμετοχή των Σφακιανών στον Μακεδονικό Αγώνα.
Λίγο αργότερα ξεναγηθήκαμε στο Ελαιοτριβείο του Αντώνη Κανάκη στη Μάζα Αποκορώνου και είδαμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, το οποίο γευτήκαμε. Μετά από ένα σύντομο μάθημα ιστορίας στην Ελληνική Καμάρα, όπου στο μνημείο συναντάμε ίχνη από όλα τα χρόνια της κρητικής ιστορίας (ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, ενετικά, οθωμανικά). Η εκδρομή μας συνοδεύτηκε από παραδοσιακά εδέσματα (πιλάφι, βραστό, τσιγαριαστό, σφακιανές πίτες κτλ).

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου: Η τελευταία ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αφού είναι ένας από τους εταίρους του συγκεκριμένου προγράμματος Εράσμους. Με πρωτοβουλία λοιπόν του συνεργάτη μας Νεκτάριου Μουμουτζή (μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού Προσωπικού στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) οι μαθητές μας και οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε μια σειρά διαδραστικών εργαστηρίων. Αυτά ήταν το εργαστήριο Καινοτόμων Αρχιτεκτονικών Τεχνολογιών, το εργαστήριο Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (drones), Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών (SenseLab) και το εργαστήριο Ψηφιακής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στο HMMY (MusicLab). Ειδικά οι μικροί μας μαθητές (Α΄ και Β΄ τάξη) μαγεύτηκαν από τις τεχνολογίες που συνάντησαν κι αυτό αποτελεί στόχο του σχολείου μας να εμπνέονται οι μαθητές μας από τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. H εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον ιστορικό χώρο των Τάφων των Βενιζέλων και γεύμα στο καφέ Νύμφες. Το απόγευμα οι φιλοξενούμενοί μας ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη των Χανίων και με το αποχαιρετιστήριο δείπνο ανανεώσαμε το ραντεβού της συνεργασίας μας. Οι εντυπώσεις όλων ήταν όμορφες και όσα αποκομίσαμε πολύ εποικοδομητικά.

Τηλεοπτικό ρεπορτάζ από το τοπικό κανάλι ΝΕΑ TV σε βίντεο στο YouTube.